De bewoners van de Herentalse wijk de Molekens stonden massaal mee aan de wieg van hun Sint-Jan de Doperkerk. Waarom zou het gebouw dan functioneel niet terugkeren naar de buurt bij de herbestemming in 2025?

De Sint-Jan de Doperkerk in de Populierenlaan in de groene buitenwijk de Molekens staat in het Herentalse kerkenplan opgenomen als 'gebouw dat nog tot 2025 voor erediensten wordt aangeduid'. Volgens datzelfde plan wil het stadsbestuur nog dit jaar de gesprekken opstarten of er vanaf 2025 nog een kleine liturgische ruimte bewaard blijft.

Enkele parochianen zijn daarvoor alvast te vinden. Zij dromen ervan om de huidige sacristie eventueel voor diensten te bewaren, maar van concrete plannen is nog geen sprake.

"2025 lijkt nog ver, maar het wordt wel stilaan tijd om eens te bekijken wat er met het kerkgebouw na 1 januari 2025 kan gebeuren. Het staat in ieder geval niet vast dat de kerk volgens het stedelijke kerkenplan nadien ontwijd zou worden, zoals sommige mensen nu beweren", zegt Paul Van De Vel.

Samen met Leo Cambré die vijftig jaar geleden een reeks originele kunstwerken in de parochiekerk creëerde, leidt hij een groepje buurtbewoners en belangstellenden door de geschiedenis en mogelijke toekomst van het gebouw.

Want de kerk die in 1970 werd ingezegend, heeft een aantal troeven. De bouwstijl leunt volgens kenners aan bij het brutalisme, waarvoor de inspiratie bij een Duits voorbeeld werd gehaald.

Het gaat om een bakstenen gebouw dat binnenin quasi volledig uit één grote open ruimte bestaat, waarbij de parochianen rond het altaar heen verzameld zitten.

Blikvanger is het immense zwevende dak zonder steunpilaren, dat nog voor de ingebruikname al voor de nodige kopzorgen zorgde.

Slecht geïsoleerd

"De bewoners van de Molekens bouwden in 1960 eigenhandig een kapel. Die was zo succesvol dat ze al snel te klein was. Tien jaar later werd deze kerk met plaats voor zeshonderd mensen opgetrokken. Die grote ruimte biedt heel veel mogelijkheden als herbestemming.

Het nadeel is wel dat het gebouw amper geïsoleerd is, de glazen koepel uit enkel glas bestaat en er een oude verwarming op mazout staat. Wie het gebouw later ook in handen neemt, er zijn wel flink nog wat kosten aan", zegt Van De Vel.

Omdat de wijk een sterke verjonging ondergaat, ontwikkelt zich de visie om de kerk 'terug' te geven aan de buurt. "Het zuidelijk georiënteerde dak leent zich bijvoorbeeld uitstekend om er zonnepanelen te leggen. Waarom zouden we geen vorm van coöperatie kunnen maken waarbij de opbrengst de wijkgemeenschap ten goede komt?"

Bron GVA - 22/02/20 - Hans Otten - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.